De structuur ...

De fidonet structuur is het beste te vergelijken met een ster. Binnen deze ster bevinden zich de zogenaamde node's, welke dus vaak de inbel punten zijn (de BBS'en) voor gebruikers of de zogenaamde point's. Maar er bestaat meer dan node's, elke node haalt zijn mail bij een hub, welke op zijn beurt zijn post haalt bij de host. De host bedekt een bepaalde regio. De host haalt vaak zijn post bij de RC (Regio Coordinator). Tot zover gaat dit op voor een landelijke situatie, maar er is meer, onderling wordt er ook op internationaal nivo mail uitgewisseld onder de zogenaamde zone coordinators (ZC). Fidonet is in 4 zone's onderverdeelt, welke er zo uitzien:

Zone 1: Noord Amerika
Zone 2: Europa, Rusland en overige oud Sovjet staten, Israel
Zone 3: Oceanie, ofwel Australië en Nieuw-Zeeland
Zone 4: Zuid Amerika

Er was ook nog een Zone 5 (Africa), sinds 9 november 2012 bestaat deze zone niet meer, en is niet opnieuw ingedeelt!
De fidonet Zone 6 (Aziatisch deel van Rusland, Israel, Azië) is sinds 26 juli 2007 opgeheven.
De nodes uit het Aziatisch deel van Rusland en Israel zijn bij zone 2 gevoegd, de rest is overgezet naar zone 3.

Een nodenummer (of hub c.q. host) bestond oorspronkelijk uit een 2d adres, later is een 3d adres (nog steeds gebruikt) en een 4d adres gebruikt, nu is een 5d adres steeds vaker in gebruik. Een nodenummer bestaat uit een zone:net/node nummer, omdat dus ook 4d adressen gebruikt kunnen worden (de zogenaamde points) kan het zijn dat de opbouw dus kan zijn: zone:net/node.point.
Een 5d adres kan nog aangeven dat het nog een domein heeft, dus mijn oude nodenummer, welke 2:280/1041 (in 3d) was, ziet er dan zo uit: 2:280/1041.0@fidonet.org wat dus al aangeeft dat fidonet ook een verbinding met internet heeft.

← links index over →
Laatste wijziging: Maandag 3 augustus 2020, 21:47.

Copyright © 1999-2019 bier028.nl